Skip to content

CONSTRUCTII VECHI SI NOI, TOATE AU LA BAZA CIMENT. SCURTA ISTORIE A CIMENTULUI

Cimentul este inima produselor noastre. Este un material unic, care prin amestecul cu agregate minerale și apă duce la obținerea betonului, un compus maleabil care poate fi lucrat în multe forme diferite si originale, pentru că poate fi produs într-o varietate infinită de culori și texturi. De la cele mai vechi versiuni de lianti, făcute de var si nisip, pana la cimentul modern, acest tip de material sta, la propriu, la temelia civilizatiei. Cimentul este, poate, cel mai important material folosit in constructii, majoritatea cladirilor de pe Pamant fiind construite cu ajutorul cimentului.

Inca din cele mai vechi timpuri, omenirea a încercat sa descopere un material capabil sa unească pietrele masive intr-o masa solida si durabila. Folosirea argilei a fost o metoda inventata de asirieni si babilonieni, in timp ce egiptenii au inventat si valorificat ghipsul, mortarul si calcarul pentru a putea construi piramidele. Grecii si romanii au contribuit si ei la imbunatatirea materialelor de constructie, acestia ridicand edificii foarte rezistente, ale căror urme se mai pot vedea si in zilele noastre. Prima forma de ciment a fost descoperita de către romani, acestia înlocuind calcarul cu marne si marnocalcare in cuptoarele de obtinere a varului. Au crescut temperatura de ardere in cuptoare obtinând astfel un material pe care l-au macinat fin si l-au amestecat cu cenusa vulcanica. Acest material este considerat primul ciment din istorie, romanii numindu-l “caementum” (piatra). Amestecul era numit si ciment puzzolanic, dupa numele localitatii Pouzzolli de langa Vezuviu, locul unde s-a exploatat pentru prima data cenusa vulcanica.

Cimentul Portland a fost inventat de Joseph Aspdin in anul 1824. Productia cimentului Portland începe in carierele de calcar, unde se excavează piatra de calcar si argila. Pietrele sunt sfărâmate pana ajung o pudra numita “faina bruta”, care este încălzita la 1450 de grade Celsius, devine un nou material numit clincher. Răcit brusc si măcinat împreuna cu gips, clincherul se transforma intr-o pulbere fina de culoare gri, rezultând astfel cimentul. Pentru obtinerea diferitelor tipuri de ciment se adăuga zgura sau cenusa de termocentrala. Cimentul Portland a devenit unul din cele mai importante si mai populare tipuri de ciment din lume.